16. september 2016

Danskere tager på ferie i udlandet trods uro og terror

 

 
Af Aage Krogsdam
Terroraktionerne i Belgien, Frankrig, Tyrkiet og andre steder ændrer ikke ferieplanerne for omkring 75 procent af danskerne. Samtidig siger omkring 78 procent af danskerne at de har tillid til Udenrigsministeriets rejsevejledninger.
Ovennævnte tal stammer fra en undersøgelse, som Spies Rejser har gennemført hos deres rejsepanel, hvor 9000 medlemmer har svaret på en lang række spørgsmål om danskernes rejsevaner.

 Det oplyste Jan Vendelbo, adm. direktør for Spies i Danmark, da han forleden deltog i en paneldebat arrangeret af Danske Rejsejournalister på Tivoli Hotel & Congress Center i København. Mødets emne var nye rejsemål i en urolig verden. I panelet sad også adm. direktør i Bravo Tours, Peder Hornshøj og salgsdirektør Anders Ladefoged Beach Tours.
Resultatet af spørgeundersøgelsen kom ikke som nogen overraskelse for de to øvrige paneldeltagere.
”Uro og terror er blevet en del af hverdagen, og danskerne reagerer kun kortvarig på uroen”, sagde Peder Hornshøj. Anders Ladefoged var enig og sagde, at danskerne er ikke nemme at forskrække. Alle tre i panelet var i øvrigt enige om, at Udenrigsministeriets rejsevejledninger som regel var gode, og alle tre bureauer rettede ind efter dem.
Ifølge undersøgelsen svarede 54 procent at religionen ikke spillede nogen rolle for deres valg af ferieland, mens 41 procent svarede at religionen spillede en rolle. Et andet spørgsmål gik på mediernes dækning af uro og terror. Her mente fire ud af 10 at medierne unødigt var med til at øge frygten for at rejse til visse lande, mens fem ud af 10 mente det modsatte. I den forbindelse kritiserede Jan Vendelbo visse medier for at overdramatisere situationen, når medierne eksempelvis skrev ” Terrorbombe i ferieparadis”, og så viste det sig, at være en strand på et øde sted i Somalia.
Alle tre paneldeltagere kunne fortælle, at de var meget flexible og hele tiden fandt alternative rejsemål for gæsterne, hvis en destination lukkede på grund af terror.
Der var ganske rigtigt sket et stort fald i turiststrømmen til Tyrkiet, Egypten og Grækenland, men bureauerne forsøgte så vidt det var muligt, at opretholde destinationerne også af hensyn til flysæderne. Her var Beach Tours dog meget flexible og kunne ændre næsten fra time til time.
Generelt er problemet, at det i Europa er svært at finde nye rejsemål, hvor infrastrukturen er god nok, det vil blandt andet sige, at der er lufthavne på destinationerne eller i nærheden.
Et sted, hvor kapaciteten kunne øges var Sortehavskysten. Her er der muligheder for udvidelsen og samtidig er priserne på Sortehavskyste rimelige. Hvorimod Spanien og de kanariske øer ikke kunne klare flere gæster. Hotellerne er fuldt belagte, og samtidig er priserne stigende. Nogen udnytter situationen. Det samme er tilfældet i Kroatien, hvor der også mangler hoteller, og prisniveauet er ret højt.
Konklusionen på mødet var, at danskerne ikke overreagerer på terror, og rejsebureauerne er hurtige til at få sendt de gæster, der ikke vil til Tyrkiet, Egypten, Paris med flere andre steder hen. Og hele tiden prøver bureauerne at finde nye destinationer, men det er en svær øvelse. Også fordi det er jo ikke alene danskerne, der er ramt af uro og terror. Det er alle i hele Europa, som gerne vil rejse, der mister de samme destinationer. Det betyder, at der bliver pres på kapaciteten af hoteller og ikke mindst på priserne andre steder i Europa.
Der deltog godt 30 medlemmer i mødet, hvor Tivoli Hotel og Congress Center var vært ved en lækker kage- og frugtbuffet inden mødet.
 


Til nyhedsoversigt
  • Se alle